Äventyrspedagogik

 Aktuellt

20140512
Vi är mitt uppe i ett väldigt roligt samarbete med Östergårds Särskola. Vi arbetar i två klasser med ett äventyr som är kopplat till teknik. Eleverna är så intresserade och förväntansfulla varje gång vi träffar dem. Historien som vi bygger hela äventyret och uppdraget på är "Skogsalven och de förlorade verktygen". En historia som vi skrivit ihop.Vi har tränat på samarbete, ta sig fram i naturen tyst, akta oss för fällor och mycket mer.
Eleverna har arbetat med magnetism, ljus och lärt sig vad olika verktyg heter och används till.
Hela detta arbetet är som vanligt en utmaning för oss på naturskolan. Hur uppfattar eleverna texter och muntligt berättande? Vad upplever de som spännande och utmanande men inte otryggt?
Hur mycket textmassa klarar de? Hur får vi med de elever som inte har ett språk utan har bilder som sitt språk? Och mycket, mycket mer...........
Nu har vi pysselverkstad och tillverkar rekvesita och material till de problem som eleverna måste lösa för att lyckas med uppdraget.

20140128
Idag startade vi upp ett nytt nätverk för de pedagoger i Halmstad som gått utbildningen på universitetsnivå som läst till Äventyrspedagog, grundkursen.
Vi blev ett litet gäng som bestämde vilket syfte närverket ska jobba för. 
Vi vill:
  • byta erfarenheter 
  • stödja varandra med material, skrivna äventyr och aktörer
  • utveckla både äventyren och oss själva
Vi kommer att träffas 3-4 ggr/ läsår och besöka varandras arbetsplatser allt efter dagens innehåll.
Vi vill gärna hitta fler som känner att de hör hemma i det här nätverket.Om du känner att det är du eller om du har en kollega som du tycker passar in i det här nätverket, hör av dig till Halmstads Naturskola!

20131128
Under vårterminen 2014, med början nu i november, ska vi arbeta med två grupper på Östergårds särskola. Vi tänker oss i det här läget att det blir ett litet Temaäventyr i sagans värld.  Vi såg i deras klassrum att det är dinosaurier som intresserar just nu. Vi diskuterade också med lärarna var vi skulle kunna utföra äventyret med tanke på barnens funktionsnedsättningar. Vi ser och hör att vår tanke om en Äventyrsskog som ej exkluderar någon är rätt i tiden. Vi fick lite energi för att jobba mer intensivt med detta.20130503
Oj va kul vi har på jobbet!
Vi känner oss priviligerade som får jobba med så härliga elever och pedagoger som de på Eketånga Montessoriskolan!


 


Nu har vi kört igång Äventyret och kommit en bit på väg.
Vi presenterade uppdraget för eleverna efter påsk och de ville absolut rädda grundvattnet i Europa och kanske hela världen!
Vi har också fortsatt med träningen inför att bli certifierade som "HEI-investigator"!
Det gäller att hela tiden elda på med deluppdrag, mail och träningstillfällen för att inspirera och sporra eleverna till mer kunskap.
Under tiden jobbar vi med allt praktiskt som måste fixas innan äventyret går av stapeln.


20130304
Nu har vi äventyret "Mimers Brunn" under kontroll! Vi var ute och plumsade runt i vår Äventyrsskog i förra veckan och la upp rundan. Det gäller att den blir lagom lång och att den hänger ihop.
Vi kommer att ha två grupper av elever ute i äventyret samtidigt och då är det viktigt att vi har aktiviteter, platser för problemlösning osv på rätt avstånd från varandra för att grupperna inte ska höra eller komma ifatt varandra.
Vi har bestämt vilka rum vi ska använda oss av och var vi ska ha levande aktörer, var Valhall ligger och hur vi ska utsmycka platserna.
Vi har också klart för oss vad eleverna behöver ha med sig ut i äventyret och vilka input de ska få för att föra dom vidare i äventyret.
I fredags träffade vi lärarna på Eketånga Montessori och de fick i uppdrag att bestämma vilka problemlösningar som eleverna ska utföra i äventyret.
Hur ska äventyrssymbolen se ut? Tider och kunskapsinnehåll?
Vilket ansvar har vi och vilket har de?
Allt känns väldigt bra och lärarna uttryckte sin förtjusning över det här projektet! Kul!

20130125
Nu är vi på gång med ett nytt äventyr. Vi samarbetar med Eketånga Montessoriskola och deras åk 4 och 5.
Vi håller som bäst på att skriva ett äventyr om fornnordisk gudatro, hållbar uteckling och kemi. Får se hur detta ska bli när det blir färdigt!

 

 

  

Bilder från tidigare äventyr 

Hösten 2012
Ungbergias Silverskatt med Sofiebergsskolan åk 3

Vy från ÄventyrsskogenAllt började med den gamla
boken vi hittade i grunden
på undantaget...

Dimman stiger...dags att börja arbeta!
Förberedelser och träning
innan det är dags...